Séminaire ouvert d’histoire économique – S. Zachariou


mardi 19 février 2019    
Toute la journée

 Séminaire ouvert d’histoire économique / Ανοιχτό σεμινάριο οικονομικής ιστορίας

 

Ανοικοδόμηση & Ασφάλεια: η διττή διάσταση της εφαρμογής του Σχεδίου Μάρσαλ στην Ελλάδα (1948-1952)

Στέλιος Ζαχαρίου Ε.Κ.Π.Α

Archives Historiques de l’Université d’Athènes, Skoufa 45 / Ιστορικό Αρχείο Πανεπιστημίου Αθηνών, Σκουφά 45

 

En collaboration avec Alpha Bank
Σε συνεργασία με την Alpha BankProgramme 2018-2019
Το Σχέδιο Μάρσαλ (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανοικοδόμησης) αποτέλεσε θεμέλιο λίθο στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση της Ευρώπης μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διαμορφώνοντας το πολιτικό, οικονομικό και γεωστρατηγικό πλαίσιο που θα προσδιορίσει τις συμμαχίες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πόλεμου αλλά και τις σχέσεις της μεταψυχροπολεμικής περιόδου. Η συμβολή της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στην ευρωπαϊκή προσπάθεια ανοικοδόμησης συνέτεινε και στη δημιουργία μηχανισμού για τη διαμόρφωση μιας μεταπολεμικής ευρωπαϊκής οικονομικής και πολιτικής στρατηγικής, με γνώμονα τη σύγκλιση των ευρωπαϊκών χωρών, που θα συντελούσε, μεταξύ άλλων, και στην αποφυγή μελλοντικής ενδοευρωπαϊκής ρήξης.
Η παρουσίαση έχει ως βασικό στόχο να αναπτύξει α) τους στόχους του Σχεδίου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης, β) τις λειτουργικές δομές και τα εργαλεία για την εφαρμογή και υλοποίηση του Σχεδίου και γ) τι σήμαινε για την Ελλάδα το Σχέδιο Μάρσαλ.
Ως προς την περίπτωση της Ελλάδας η εφαρμογή του Σχεδίου Μάρσαλ είχε μεικτά αποτελέσματα. Το γεγονός ότι ο εμφύλιος πόλεμος μαινόταν μέχρι τον Αύγουστο του 1949, είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν έργα κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης προς όφελος της ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων. Η διττή διάσταση μεταξύ ασφάλειας και ανοικοδόμησης που χαρακτηρίζει την Ελλάδα την κρίσιμη περίοδο της εφαρμογής του Σχεδίου Μάρσαλ, θα αφήσει έντονα το αποτύπωμα στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας.

 

CONTACTSSophia Zoumboulaki
Assistante administrative pour la Direction des Études
sophia.zoumboulaki@efa.gr
+ 30 210 36 79 904

Nolwenn Grémillet
Communication
nolwenn.gremillet@efa.gr
+ 30 210 36 79 943