V. Vlachou- Publication sur Céramique protogéométrique et sub-protogéométrique d’Oropos

L'ouvrage sur la céramique protogéométrique et sub-protogéométrique d’Oropos (Xe – IXe siècles av. J.-Chr.), fruit de la collaboration d'A. Mazarakis Ainian (Université de Thessalie),  I. S. Lemos (Université d' Oxford) et V. Vlachou (membre scientifique belge de l'EFA), vient de paraître aux Éditions universitaires de Thessalie.
Ανασκαφές Ωρωπού
Πρωτογεωμετρική – Υποπρωτογεωμετρική Περίοδος
(10ος – 9ος αι.π.Χ.)

Αλέξανδρος Μαζαράκης Αινιάν, Ειρήνη Λαιμού, Βίκυ Βλάχου, Ανασκαφές Ωρωπού.Πρωτογεωμετρική – Υποπρωτογεωμετρική Περίοδος (10ος – 9ος αι.π.Χ.)

Pour en savoir plus…
 


Το βιβλίο αφορά κυρίως τις ανασκαφές που διενεργήθηκαν μεταξύ των ετών 1983 και 1986 από την Β’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων υπό τη διεύθυνση της αείμνηστης Αλίκης Δραγώνα στο οικόπεδο του ΟΤΕ στα Νέα Παλάτια Ωρωπού. Πρόκειται για ένα σημαντικό σύνολο από θραυσμένα αγγεία της Ύστερης Πρωτογεωμετρικής και της Πρώιμης Γεωμετρικής περιόδου (10ος και 9ος π.Χ. αι.). Συμπληρωματικώς παρουσιάζονται τα κτερίσματα από έναν τάφο που ήρθε στο φως μερικές δεκάδες μέτρα ανατολικότερα (οικόπεδο Γιαννούζη), καθώς και τα λιγοστά θραύσματα αγγείων από το οικόπεδο του ΟΣΚ, περί τα 700 μέτρα δυτικότερα, όπου αναπτύχθηκε αργότερα σημαντικός οικισμός των Γεωμετρικών και Αρχαϊκών χρόνων.
Το σύνολο περιλαμβάνει πολυάριθμα τροχήλατα και χειροποίητα αγγεία, Η μελέτη έδειξε ότι πρόκειται για κυρίως εγχώρια παραγωγή που βασίζεται σε ευβοϊκά πρότυπα. Αναγνωρίστηκαν ελάχιστα Αθηναϊκά ή αττικίζοντα αγγεία της Ύστερης Πρωτογεωμετρικής και της Πρώιμης Γεωμετρικής περιόδου.
Υποστηρίζεται ότι τα Πρωτογεωμετρικά-Υποπρωτογεωμετρικά αγγεία του οικοπέδου ΟΤΕ ανήκουν σε οικιστικό και όχι σε ταφικό σύνολο. Διατυπώνεται η υπόθεση ότι η εγκατάσταση εγκαταλείφτηκε προσωρινά στο τέλος του τρίτου τετάρτου του 9ου π.Χ. αι., είτε λόγω ανθρώπινης επέμβασης, είτε εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού/χειμάρρου που έρρεε εκεί. Τέλος, υποστηρίζεται ότι η ευρύτερη περιοχή με τα εν λόγω κατάλοιπα ταυτίζεται με την ομηρική Γραία και διατυπώνονται υποθέσεις για τις σχέσεις των κατοίκων του Ωρωπού με τους Ευβοείς.